Libušina studánka

Mezi Libčanami a Hřibskem leží pěkný les, kterému se říká Ohrada. Uprostřed toho lesa pramení potůček. Lidé od dávných dob věří, že voda v prameni má léčivou moc. Ke studánce si chodilo pro ni mnoho nemocných a voda jim skutečně pomáhala.

Studánka se nazývá Libušinou. Říká se, že místo navštívila se svým doprovodem kněžna Libuše a vodou se osvěžila. A svými věšteckými schopnostmi studánce předpověděla, že se její voda nikdy neztratí a bude mít věčně dobrou chuť a léčivou moc. Aby studánku nikdo nezneuctil, byl les oplocený a dostal jméno Ohrada.

O Ohradě se také vypráví, že ukrývá poklad manželky hraběte Straky. Hrabě byl velice zlý a krutý pán. Jeho paní před ním nechala své peníze zakopat v Ohradě. To udělal sluha Ráb, kterého prosila, aby o tom nikomu nic neříkal. On to však na smrtelné posteli vyzradil.

Mnoho lidí po smrti hraběte Straky v Ohradě kopalo a hrabalo, ale poklad se dodnes nalézt nepodařilo. Vzniklý dolík v těch místech se nazývá Rabův.

Za své zlé činy nenašel hrabě pokoje ani po smrti. Zemřel 28. 9. 1720. Lidé mu pro jeho krutost říkali pes a v něho se on po smrti proměnil. V noci běhal na hranici mezi Libčanami a Lhotou pod Libčany. Lidé se těm místům raději vyhýbali. Teprve, když byla na hranicích obcí postavena socha Panny Marie, černý pes zmizel. Tak byl hrabě Straka vysvobozen.

Podle kroniky plot kolem studánky prý nikdy neexistoval. Své jméno studánka dostala v roce 1918. Pojmenoval ji tak hvozdnický rodák a starosta pan František Beneš.

Lucie Doleželová, Diana Hachová, Andrea Jerjová, Magdalena Klucká, Lucie Štěpánková, Adéla Hrdinova, obrázek Lucie Štěpánková
 

Přílohy